phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Koronavírus és lakhatás

A Koronavírus-válság okozhat lakhatási problémákat és megnehezítheti a már meglévő problémák megoldását. Ez az információ általános útmutatás arról, hogy hogyan változnak a lakhatási jogok és lehetőségek a világjárvány alatt.

Kérjen segítséget a lakhatási problémával

A Housing Rights egy olyan jótékonysági szervezet, amely ingyenes tanácsokat nyújt a hajléktalan és a rossz háztartásban élő embereknek. El tudjuk magyarázni a jogait és a lehetőségeit, ha lakhatási problémája van. Bizonyos esetekben ingyenes közvetítést is biztosíthatunk. Ez egy ingyenes szolgáltatás, ahol egy független személy megpróbál segíteni Önnek és a főbérlőjének abban, hogy megállapodjanak egy probléma megoldásában.

Hivja a 028 9024 5640 telefonszámot és válassza a 4. lehetőséget, hogy beszéljen egy tanácsadóval. Kérhet ingyenes tolmácsot, ha nem szívesen beszél angolul. Csak mondja el nekünk, milyen nyelvre van szüksége

Ez az oldal információkat tartalmaz a

Biztonságban maradni

Alaposan és rendszeresen mosson kezet. A világ orvosai számos különféle nyelven adnak tanácsokat a biztonság megőrzéséhez. Ellenőrizze a Public Health Agency és az NHS weboldalakat naprakész információkért a biztonsága megörzéséhez.

Hajléktalanság és tartózkodási hely találása

Én egy hajléktalan vagyok és nincsen hol tartózkodjak

Lépjen kapcsolatba azonnal az NI Housing Executive-val a 03448 920 908 telefonszámon. Az NI Housing Executive-nak jogilag kötelessége segíteni a hajléktalanokat és felelõs lehet azért is, hogy valahol tartózkodási helyet találjanak Önnek.

Ha az NI Housing Executive nem tud segíteni Önnek, akkor beszéljen egy tanácsadónkkal. Amikor telefonál, mondja el nekünk, hogy milyen nyelven beszél és tolmács segítségével vissza tudjuk hívni Önt.

Kaphatok ideiglenes lakhatást a válság idején?

Az NI Housing Executive-nak jogi felelőssége lehet, hogy ideiglenes lakhatást biztosítson Önnek, ha nincs máshol tartózkodnia.

Az NI Housing Executive előnyben részesítí ideiglenes lakhatásra azokat az embereket , akik az utcán alszanak, vagy hajléktalan szállokban, de most el kell szigetelődniük. Ha Önnek már van hol tartózkodnia, de az alkalmatlan Önnek, lehetséges, hogy egy kicsit tovább ott kell maradnia, amíg a krízis ellenörzés allatt nincs.

Kérjen tanácsot ha arra kérik Önt, hogy maradjon valahol, ami veszélyezteti az egészségét vagy a biztonságát.

Elköltözhetek-e egy új lakásba a kijárási tilalom ideje alatt?

Önnek a jelenlegi otthonában kellene maradnia, amíg a kormány befejezi a zárolást. Az Egyesült Királyság kormánya azt tanácsolta az embereknek, hogy ne költözködjenek ebben az időben, és ha lehetséges, késleltessék ezeket. Ha Ön béreli a jelenlegi otthonát, akkor a bérbeadója nem kényszerítheti arra, hogy hagyja el bírósági végzés nélkül.

Kérjen tanácsot ha el kell költöznie a kijárási tilalom ideje alatt.

Szükségem van egy kezesre a költözéshez, de nem találok

A föbérlők kérhetik a bérlőktől, hogy biztosítsanak kezest, feltéve, ha mindenkitől ezt kérik, és nem tesznek megkülönböztetést. A kezes megvédi a bérbeadót bizonyos kockázatoktól, például olyan bérlőtől, amely kárt okoz, vagy nem fizeti a bérleti díjat. Ha nincsen kezese, tárgyaljon a bérbeadójával. Adhat referenciát egy korábbi bérbeadótól, fizethet magasabb előleget, vagy jövedelembiztosítást köthet a bérbeadó kockázatának csökkentése érdekében.

Nem szabadna költözködnie a kijárási tilalom alatt. Jelenlegi bérbeadójának bírósághoz kell fordulnia, hogy kilakoltathasson, és a bíróságok jelenleg nem foglalkoznak a kilakoltatással.

Kilakoltatás és egyéb problémák a jelenlegi otthonában

A főbérlőm azt mondta nekem, hogy hagyjam el a bérelt otthonomat

A főbérlőnek bírósághoz kell fordulnia, hogy kilakoltathasson. Az törvényellenes bárkitől, kivéve a bírósági tisztviselőktől, hogy kikényszerítsék Önt az otthonából. 

Kérjen tanácsot ha arra kérték Önt, hogy hagyja el az otthonát.

Kilakoltatás

Egy új törvény kijelenti, hogy a bérbeadóknak legalább 12 hét felmondási határidőt kell adniuk, ha ki akarják Önt költöztetni.  

Azonban, ha a bérbeadója 2020. május 5.-e előtt értesítette Önt, a felmondási határidő rövidebb lehet.

A bérbeadója nem kényszerítheti ki Önt, amikor a felmondási határidő lejár, ha Ön még mindíg az ingatlanban tartózkodik. A bérbeadójának ezért bírósághoz kell fordulnia, és a bíróságok jelenleg nem foglalkoznak a kilakoltatások meghallgatásával.

Kérjen tanácsot, ha arra kérték Önt, hogy hagyja el a bérelt otthonát, vagy ha a bérbeadója arra kényszeríti, hogy költözzön el.

Menedékkérő vagyok, és a szállásom nem alkalmas a házi karanténban való tartózkodásra

Kérjen tanácsot ha olyan lakásban él, ahol nem képes biztonságosan elszigetelni magát.

Hogyan végeztethetek javításokat a bérelt otthonomban a válság idején?

A legtöbb fölbérlő, beleértve az NI Housing Executive-et és a lakásszövetségeket, csak a sürgősségi javításokkal foglalkozik, amíg ez a válság véget nem ér. A következő problémákat vészhelyzetekként kell kezelni:

 • gáz vagy füst szivárgás
 • vízzel érintkező elektromos szerelvények
 • élő vagy nem szigetelt elektromos vezetékek
 • a házba befolyó szennyvíz
 • meghibásodott külső ajtók, amelyeket nem lehet bezárni
 • felrobbant tárolótartályok, hengerek vagy csövek
 • az összes világítás meghibásodása, vagy teljes áram kimaradás
 • fűtési rendszerek meghibásodása súlyos időjárási körülmények miatt, ahol nincs alternatíva
 • az összes közösségi világítás meghibásodása

A kormány nem adott ki útmutatást a magántulajdonosoknak a javítások kezeléséről, de valószínű, hogy ők csak a legsürgetőbb kérdéseket fogják megoldani.

Kérjen tanácsot ha otthona javításra szorul, és a főbérlője nem fogja rendezni a problémát.

Megszüntethetem-e az albérletemet, ha a válság miatt el akarom hagyni a bérelt otthonomat?

Ha Ön magánbérlő és határozott idejű bérleti szerződést írt alá, akkor Ön rögzítve van ehhez a szerződéshez, amíg az le nem jár. Dönthet úgy, hogy elköltözik az ingatlanból, de a bérbeadó továbbra is törvényesen felszámíthatja a bérleti díjat, amíg a szerződés megszűnik, vagy egy másik személy be nem költözik és át nem veszi a bérleti díj fizetését. Ha ilyen helyzetben van, beszéljen a bérbeadóval, lehet, hogy meg tudnak állapodni.

Kérjen tanácsot ha el kellett hagynia a bérelt otthonát, de továbbra is bérleti díjat számítanak fel Önnek.

Problémák az Ön bérleti díjjának vagy lakáshitelének a fizetésével

A Koronavírus miatt abba kellett hagynom a munkámat, és nem tudom kifizetni a bérleti díjamat

Ha Ön 2020 februárjában dolgozott, és adót fizetett a jövedelméből, a munkáltató egy új kormányzati rendelet alapján kifizetheti Önnek a szokásos havi fizetésének a 80% -át. Beszéljen erről a munkáltatójával vagy az Ön érdekvédő szakszervezetével.

A rendszer alapján történő kifizetések 2020 áprilisáig nem kezdődnek meg. Időközben kérelmezhet juttatásokat.

Hasonló rendszer vonatkozik az magánvállalkozókra is, ám ezeket a kifizetéseket 2020 júniusáig nem teljesítik. Időközben igényelhet támogatásokat. 

Milyen fajta támogatásokat igénelhetek?

Különböző támogatásokra lehet pályázni. Ez lehet

 • Universal Credit, amely hozzájárulhat a megélhetési és lakhatási költségekhez
 • Rates Rebate, amely hozzájárulhat a közösköltség/házadó kifizetéséhez, ha Ön kap Universal Credit-et
 • Statutory Sick Pay, (táppénz) ami segíthet abban az esetben, ha nem képes dolgozni, mert beteg vagy otthoni karanténban van

Vannak olyan egyéb juttatások is, amelyeket akkor is kaphat, ha dolgozik és fizeti a társadalombiztosítási járulékokat. Beszéljen a Make the Call-lal vagy egy helyi tanácsadó ügynökséggel, ha nem biztos abban, hogy milyen támogatásokat kaphat, és hogyan jelentkezhet ezekre.

Milyen támogatás segíthet a bérleti díj fizetésében?

Ha már kap Housing Benefit-et (lakhatási támogatást), tudassa az NI Housing Executive-val, hogy az Ön körülményei megváltoztak. A bérleti díjját támogató összeg megnövekedhet.

Ha Ön még nem kap más támogatást, akkor igényeljen Universal Credit-et, ami segít a bérleti díjban. Legalább 5 hétig nem fog pénzt kapni, de várakozási idő alatt kérhet kiegészítő segítséget.

Miután megszerezte a Housing Benefit-et vagy az Universal Credit-et, kérheti a Discretionary Housing Payment-et a bérleti díj kifizetése érdekében, ha az ellátások nem fedezik a főbérlőnek fizetendő teljes összeget.

Kérjen tanácsot ha gondjai vannak a bérleti díjjának fizetésével.

Külön segítség az albérlet fizetéséhez

Az olyan juttatások, mint az Universal Credit, általában nem fedezik a teljes bérleti díjat. A legtöbb magánbérlőnek a támogatásokon felül külön fizetnie kell a bérbeadójának.

Egy Discretionary Housing Payment* (DHP) segíteni tud ezzel a plusz költséggel.

Egyes esetekben a DHP fedezi az összes olyan bérleti díjat, amelyet az Universal Credit nem fizetett ki 13 héten keresztül. Más esetekben a DHP csak egy bizonyos összeget fedez a bérbeadójának Ön által fizetett összegből. 

A tanácsadóink segíteni tudnak Önnek a jelentkezésben erre a plusz pénzre.

Milyen támogatások segíthetnek a lakáshitel fizetésében?

Ha Ön az elmúlt 9 hónapban részesült bizonyos támogatásokban, akkor valamilyen segítségre jogosult lehet a lakáshitel kamatának fizetésevel, de nincsen semmilyen új támogatás a lakáshitellel rendelkezőknek.

Megkérheti a hitelezőt, hogy függessze fel a lakáshitel fizetését. Ez azt jelenti, hogy néhány hónapig nem kell fizetnie a lakáshitelt. Ebben az időben továbbra is kamatot számítanak fel Önnek, de a hitelminősítése nem fog szenvedni, mert leállította a fizetést. A hiányzó kifizetések fedezésére a hitelező meghosszabbíthatja a lakáshitel futamidejét ugyanannyi hónappal, mint amennyi elmaradt, vagy megnövelheti a havi részletfizetéseiben fizetett összeget.

Kérjen tanácsot ha gondjai vannak a lakáshitel fizetésével.

Milyen egyéb segítséget kaphatok a kormánytól?

Lehet, hogy Ön további segítséget kaphat, amíg a támogatások kifizetésére vár.

Lehet, hogy kaphat segítséget, ha Önnek

 • Koronavírus tünetei vannak, vagy azt mondták, hogy otthoni karanténba kell tartózkodnia
 • segítségre van szüksége vészhelyzet miatt és alacsony a jövedelme
 • jelentkezett vagy már részesül az Universal Credit-böl.

Kérheti ezt a segítséget online de a jelentkezési űrlap angolul van. Jelentkezhet a 0800 587 2750 telefonszámon is. Kérjen tanácsot ha segítségre van szüksége a jelentkezéshez.

Sokan jelentkeznek ezekre a támogatásokra és kölcsönökre, így sok kísérletbe is beletelhet, mire beszélni tud valakivel. Probálkozzon kitartóan, hogy sikerüljön.

Egyéb típusú segítség a Koronavírus-krízis kezelésében

Egy jótékonysági szervezet lehet, hogy tud Önnek segíteni, ha nehézségekkel küzd a mostani helyzet kezelésével. Beszéljen egy tanácsadóval a Housing Rights-tól, aki lehet, hogy tud segíteni, vagy javasolni tud egy másik ügynökséget aki képes segíteni Önnek.

Segítség az ételekkel és az alapvető termékekkel kapcsolatban

A helyi élelmiszerbankok segíthetnek abban az esetben, ha Ön igazán rossz helyzetben van. Lépjen kapcsolatba a  FareShare -rel, vagy a  Trussell Trust -tal, hogy találjon egy helyi élelmiszerbankot.  Ugyanakkor ellenőrizze a környékbeli egyházi gyülekezeteknél, vagy jótékonysági csoportoknál, hogy vannak-e helyi szolgáltatások a közösség tagjai számára.

Ingyenes iskolai étkeztetés

Lehetséges, hogy Ön kaphat külön pénzt, ami segíthet kezelni a helyzetet, ha a gyermekei ingyenes iskolai étkeztetésre jogosultak.

Segítség a menedékkérők számára

Bryson Intercultural tanácsot adhat a jogaival kapcsolatban és valamilyen segítséget nyújthat, ha Ön menedékkérő, menekült vagy olyan személy, akinek a menedékjog iránti kérelmét elutasították.

Segítség a gyűlöleti-bűncselekmények kezelésében

A Police Service of Northern Ireland és a Victim Support NI segíthet, ha Ön gyűlöleti-bűncselekmény áldozata lett. Kérjen tanácsot, ha nem érzi magát biztonságban az otthonában, mert megtámadták, vagy megfenyegették.