phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Obținerea de îndrumare

Dacă v-ați mutat în Irlanda de Nord cu scopul de a munci, v-ați alăturat unei populații în creștere de lucrători migranți care trăiesc și muncesc în Irlanda de Nord.

Această secțiune prezintă drepturile dumneavoastră locative și la prestații sociale, care pot varia în funcție de categoria dvs. de lucrător migrant și țara de origine.

Care sunt drepturile mele locative?

Există categorii diferite de lucrători migranți care au diferite drepturi de muncă în IN.

Lucrătorii migranți pot fi:

 • SEE (Spațiul Economic European, inclusiv A2 și resortisanții A8) și cetățenii elvețieni, 
 • Cetățenii croați
 • Deținătorii de permise de muncă, lucrătorii scheme sectoriale, persoane în vacanță de lucru, imigranții cu înaltă calificare (cetățenii non-UE)
 • Persoane nedocumentate (cei fără cetățenie britanică  care lucrează în Marea Britanie ilegal)

Drepturile dvs. la prestații sociale în Irlanda de Nord vor depinde de categoria anume pe care o aveți ca lucrător migrant, precum și țara de origine. Contactați UK Borders Agency pentru a afla mai multe despre drepturile lucrătorilor migranți in Marea Britanie.

Direcția de Locuințe  (Housing Executive) are o obligație legală de a oferi consiliere pe probleme de locuințe sociale și informații pentru prevenirea fenomenului persoanelor fără adăpost oricărei persoane interesate în Irlanda de Nord.

Legile și reglementările referitoare la lucrătorii migranți sunt complicate. Dacă aveți nevoie de informații despre statutul legal sau ajutor cu probleme de imigrație, contactați un consilier de imigrare calificat, cum ar fi Centrul de Drept IN (Law Centre NI). Toate agențiile care oferă consultanță de imigrare trebuie să fie înregistrate cu  Oficiul Comisarului Servicii de Imigrare (OCSI).

Am nevoie de ajutor cu probleme de locuință

Direcția de Locuințe  (Housing Executive) are o obligație legală de a oferi consiliere pe probleme de locuințe sociale și informații pentru prevenirea fenomenului persoanelor fără adăpost oricărei persoane interesate în Irlanda de Nord.

Legislația pe probleme de locuință  socială este complicată în Irlanda de Nord. Aceste pagini oferă informații generale pe o gamă variată de probleme legate de locuințe pentru a vă ajuta să înțelegeți situația dvs. mai bine. Veți găsi, de asemenea, informații despre agenții corespunzătoare de contactat pentru ajutor în continuare și sprijin cu problema dvs. legată de locuințe.

Cu toate acestea, dacă vă aflați într-o situație de stres din cauza unei probleme de locuință, sunteți intimidat și nesigur de drepturile dvs., sau vă confruntați cu dificultăți cum ar fi lipsa de adăpost sau restanțe cu chiria, este important să obțineți sfaturi în detaliu și să discutați cu un specialist pe probleme de locuințe cât mai curând posibil.

Cui să-i cer sfatul?

Direcția de Locuințe  (Housing Executive) are o obligație legală de a oferi consiliere pe probleme de locuințe sociale și informații pentru prevenirea fenomenului persoanelor fără adăpost oricărei persoane interesate în Irlanda de Nord.

Dacă aveți o problemă complexă și necesitați consiliere de specialitate, Law Centre NI ar putea fi în măsură să vă ajute deoarece au o unitate specializată pe imigrare, care se ocupă de asistarea cetățenilor străini și protecția drepturile lor sociale.  Broșura cu Sfaturi pentru Imigranți (Immigration Advice Booklet) este o publicație emisă de Law Centre, disponibilă pentru descărcare pe websitul lor.

Dacă credeți că ați fost discriminat pe motive de culoare, rasă, naționalitate sau origine etnică sau națională, s-ar putea să doriți să solicitați sprijin din partea Comisiei de Egalitate IN (Equality Commission NI).

Puteți solicita, de asemenea, ajutor de la o gamă largă de agenții de consiliere independente și de la Citizens Advice Bureau care operează în întreaga Irlanda de Nord. Puteți să le găsiți detaliile în Registrul Servicii de Consilieredisponibil la noi.

Acest site este operat de Housing Rights Service (Serviciul Drepturi Locative), o agenție independentă care oferă informații și consiliere gratuită și confidențială. Dacă aveți o problemă legată de locuințe, sunați numărul nostru pentru consiliere la 028 9024 5640 sau veniți în persoană să discutați cu un consilier.

Linia noastră de asistență telefonică este deschisă de luni până vineri de la orele 9.30 - 14.30.

Dacă doriți să vorbiți cu un consilier în persoană, puteți veni la biroul nostru începând cu orele 9.30 până la 13.30, de luni până vineri.

Dacă preferați să solicitați consiliere imediată și exactă prin email (disponibil doar în limba engleză), puteți să ne trimiteți problema dvs. de locuință prin email și vă vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Ce poate face un consilier pentru mine?

Consilierul poate să:

 • vă explice drepturile dvs. și dreptul la prestații sociale,
 • vă poate răspunde la întrebări pe probleme de locuință,
 • vă poate pune în legătură cu alte organizații care vă pot ajuta,
 • vă poate ajuta la completatul de formulare (la unele agenții).

Dacă sunteți fără adăpost sau pe cale de a deveni fără adăpost, consilierii pot să:

 • să fie în măsură să vă ajute să vă păstrați locuința actuală,
 • să vă spună ce cazare temporară poate fi disponibilă pentru dvs. dacă nu aveți unde locui,
 • vă poate ajuta să depuneți o cerere către Housing Executive.
 • Ar trebui să solicitați consiliere imediat ce realizați că aveți o problemă.