phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Drepturile de bază ale chiriașilor

Drepturile dvs. pot varia în funcție de tipul de închiriere avut și de contractul încheiat cu proprietarul. Cu toate acestea, există mai multe domenii principale în care legea vă oferă drepturi. Contractul de închiriere pe care îl aveți poate să vă extindă drepturile locative, dar nu poate să reducă drepturile dvs. ca locatar.

Dacă aveți impresia că proprietarul vă refuză unele dintre aceste drepturi, contactați o agenție de consiliere.

Dreptul la un carnet de chiriaș

Dvs. aveți dreptul la un carnet de chiriaș. Proprietarul nu ar tebui să vă ia bani pentru acesta. Carnetul de chiriaș cuprinde următoarele:

 • numele și adresa proprietarului,
 • durata perioadei de închiriere,
 • Valoarea chiriei și data scadentă,
 • dacă aveți de plătit și impozit de teren.

Contactați autoritatea locală în cazul că proprietarul nu vă oferă carnet de chiriaș. Proprietarul comite o infracțiune dacă refuză să vă elibereze carnet de chiriaș.

Dreptul de a trăi fără hărțuire și evacuare ilegală

Hărțuirea include orice acțiune destinată vă împiedică să beneficiați de drepturile dumneavoastră de chiriaș.  Hărțuirea include cazurile în care proprietarul:

 • închide alimentarea cu energie electrică,
 • intră în locuință fără permisiunea dvs. (cu excepția cazurilor de urgență),
 • comite acte de violență împotriva dvs.

Evacuarea ilegală include orice încercare de a vă forța să vă părăsiți locuința, fără urmarea procedurilor juridice corespunzătoare. Hărțuirea și evacuarea ilegală sunt ambele infracțiuni. Oricine găsit vinovat de hărțuire sau evacuare ilegală poate fi condamnat la închisoare sau amendat.

(Direcția Fondului Locativ) Housing Executive are o obligație legală de a oferi consiliere pe probleme locative și informații pentru prevenirea fenomenului persoanelor fără adăpost, oricărei persoane interesate în Irlanda de Nord.

Dreptul la preaviz de evacuare de minim 28 zile

Cu excepția cazului de închiriere pe durată fixă, în cazul în care termenul dvs. de închiriere expiră în mod legal, proprietarul are obligația de a vă deservi cu un preaviz de cel puțin 28 de zile pentru a părăsi locuința. Preavizul trebuie să fie în scris. 

Durata perioadei de preaviz de evacuare pe care propretarul trebuie să vi-l ofere depinde de durata de timp cât ați locuit în locuință.  Dacă ați ocupat locuința pe o perioadă mai lungă de 5 ani, durata de preaviz trebuie să fie de minim 8 săptămâni.  Dacă ați ocupat locuința pe o perioadă mai lungă de 10 ani, durata de preaviz trebuie să fie de minim 12 săptămâni.

Când preavizul expiră, proprietarul trebuie să solicite tribunalului un ordin de evacuare.  Housing Executive are obligația legală de a oferi consiliere pe probleme locative și informații pentru prevenirea fenomenului persoanelor fără adăpost, oricărei persoane interesate în Irlanda de Nord.

Dreptul la tratament echitabil conform legii

Proprietarul trebuie să urmeze procedura legală corectă înainte de a vă evacua. Proprietarul are obligația să:

 • vă dea minim 28 zile preaviz de evacuare în scris,
 • să vă deservească un ordin judecătoresc,
 • să obțină de la Enforcement of Judgments Office (Biroul Executorului Judecătoresc) punerea în aplicare a ordinului judecătoresc.

Proprietarul nu are dreptul de a schimba încuietorile/cheile sau să vă evacueze lucrurile personale fără să vă dea un preaviz de cel puțin 28 de zile si după obținerea unui ordin judecătoresc. În cazul în care proprietarul încearcă să vă evacueze cu forța fără un ordin judecătoresc, contactați imediat Environmental Health Department (Secția Igiena Mediului) sau o agenție de consiliere locală.

Locatarii licențiați nu au același nivel de protecție împotriva evacuării. De exemplu, proprietarul nu este obligat să vă dea preaviz de 4 săptămâni sau să obțină un ordin judecătoresc. Va trebui să vi se acorde o "perioadă rezonabilă de timp pentru a părăsi proprietatea"; însă această perioadă poate fi doar de câteva ore. Acest lucru este cunoscut sub numele de ”timp de făcut bagaje”.

Este posibil să fiți în categoria de locatar licențiat dacă:

 • locuiți în aceeași proprietate cu proprietarul,
 • locuiți la prieteni sau la rude,
 • locuiți într-un cămin,
 • locuiți în cămine pentru studenți,
 • stați în gazdă,
 • locuința dvs. este legată de servicul dvs.

Solicitați consiliere de la  Housing Rights Service sau de la alte agenții de consiliere dacă nu sunteți sigur care sunt drepturile dvs.

Un consilier vă poate explica opțiunile dumneavoastră și poate fi în măsură să vă ajute să forțați proprietarul de a-și îndeplini responsabilitățile.

(Direcția Fondului Locativ) Housing Executive are o obligație legală de a oferi consiliere pe probleme locative și informații pentru prevenirea fenomenului persoanelor fără adăpost, oricărei persoane interesate în Irlanda de Nord.