phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Coronavirusul și situația ta locativă

Pandemia de Coronavirus poate crea probleme locative sau vă poate agrava situația pe care o aveați înainte de virus.

Informațiile care urmează sunt informații generale despre situația dvs. Locativă din Irlanda de Nord și în ce fel acestea au fost schimbate din cauza pandemiei.

Cum puteți obține ajutor pentru probleme dvs cu locuința

Housing Rights este o organizație non-profit care oferă consultanță gratuită oamenilor care se confruntă cu probleme locative sau care locuiesc într-o locuință neadecvată. Vă putem explica drepturile și opțiunile pe care le aveți atunci când aveți dificultăți cu casa în care locuiți. De asemenea, putem oferi și mediere gratuită în unele cazuri. Acest serviciu este gratuit iar o persoană calificată va încerca să vă ajute să rezolvați problema pe care o aveți cu proprietarul casei dvs.

Sunați la 028 9024 5640 și alegeți opțiunea 4 pentru a vorbi cu un consilier pe locuință. Puteți cere traducător gratuit dacă nu vă descurcați în limba engleză. Spune-ne doar ce limbă ai nevoie și te ajutăm.

Această pagină include informații despre

Cum ne protejăm să rămânem în siguranță

Ar trebui să vă spălați foarte bine și regulat pe mâini. Medicii Lumii au sfaturi cu privire la cum să rămânem în siguranță în această perioadă în mai multe limbi. Consultați site-urile Agenției de Sănătate Publică și NHS pentru informații actualizate cu privire.

Persoane fără adăpost și cum pot găsi o locuință temporară

Sunt o persoană fără adăpost și nu am unde să stau

Contactați imediat NI Housing Executive la numărul de telefon 03448 920 908. Executivul NI Housing este obligat în mod legal să ajute persoanele fără adăpost și ar putea fi responsabil să vă găsească o locuință în care să rămâneți.

Dacă NI Housing Executive nu vă poate ajuta, adresați-vă unui consilier locativ. Când sunați, spuneți-ne ce limbă vorbiți și vă putem suna înapoi cu un traducător.

Pot primi locuințe temporare în această criză?

Este posibil ca  Housing Executive NI să aibă responsabilitatea legală de a vă plasa într-o locuință temporară dacă nu mai aveți unde să stați.

Housing Executive NI acordă prioritate persoanelor care dorm pe stradă și celor pe care i-a plasat deja într-o pensiune în regim de urgență, dar care acum trebuie să se auto-izoleze. Dacă aveți o locuință deja unde să stați, dar nu care nu este adecvată, este posibil ca acum să așteptați mai mult până veți primi o locuință socială, cel puțin până când această criză va fi sub control.

Cereți ajutor dacă vi se solicită să rămâneți într-un loc care prezintă un risc pentru sănătatea sau siguranța dvs.

Pot să mă mut într-o casă nouă în timpul blocării de Coronavirus?

Ar trebui să stai la casa ta actuală până când guvernul încheie această blocare. Guvernul britanic a recomandat oamenilor să limiteze mutările dintr-o casă în alta în această perioadă sau să le întârzie dacă este posibil. Dacă locuința în care trăiți acum este închiriată în regim privat, proprietarul nu vă poate evacua fără o hotărâre judecătorească.

Cereți ajutor dacă trebuie să vă mutați în timpul acestei blocări de Coronavirus.

Am nevoie de un garant pentru a mă muta, dar nu pot găsi unul

Proprietarii au voie să ceară chiriașilor să ofere un garant, atât timp cât cer asta tuturor celor care vor să închirieze locuința și nu fac discriminări. Garantul protejează proprietarul împotriva anumitor riscuri, cum ar fi chiriașul să provoace pagube casei sau să nu-și plătească chiria. Dacă nu aveți garant, încercați să negociați cu proprietarul. Ați putea aduce o recomandare de la un proprietar anterior, să plătiți o garanție mai mare sau să vă încheiați o poliță de asigurare de venit pentru a reduce riscul proprietarului.

Nu ar trebui să vă mutați în casa nouă până când această blocare decisă de guvern nu s-a încheiat. Proprietarul actual trebuie să te acționeze în instanță pentru a te evacua, iar instanțele nu se ocupă de evacuări în acest moment.

Evacuarea și alte probleme locative

Proprietarul meu mi-a spus că trebuie să plec din casă

Proprietarul tău trebuie să te dacționeze în instanță pentru a te evacua. Este ilegal pentru oricine, cu excepția unui ofițer al instanței, să te dea afară din casă.

Cereți ajutor  dacă vi s-a solicitat să părăsiți casa.

Evacuarea

O nouă lege este acum în vigoare, iar potrivit acestei legi proprietarul casei trebuie să vă dea o notificare de cel puțin  12 săptămâni dacă vrea să părăsiți casa pe care v-a închiriat-o.

Dar dacă prorpietarul v-a dat această notificare înainte de data de 5 Mai 2020, perioada de preaviz ar putea fi mai scurtă.

După perioada de preaviz, proprietarul nu vă poate forța să părăsiți casa, cât încă locuiți în ea. Proprietarul trebuie să vă acționeze în instanță, dar în acest moment instanțele nu se ocupă de evacuări în regim de urgență.

Cereți ajutor dacă vi s-a cerut să părăsiți casa închiriată sau dacă proprietarul vă obligă să vă mutați.

Sunt solicitant de azil și cazarea mea nu este potrivită pentru auto-izolare

Cereți ajutor dacă locuiți într-o locuință temporară oferită de stat, dar nu sunteți în stare să vă auto-izolați în siguranță.

Cum pot face reparațiile în casa mea închiriată în timpul acestei crize?

Majoritatea proprietarilor, inclusiv Housing Executive NI pentru locuințe și asociațiile de locuințe, se vor ocupa doar de reparațiile de urgență până la încheierea acestei crize. Următoarele probleme trebuie tratate ca urgențe: 

 • scurgeri de gaz sau a fum
 • echipamente electrice care intră în contact cu apa
 • cablare electrică sub tensiune sau inexistentă
 • canalizare care se revărsă în casă
 • uși exterioare care trebuiesc securizate
 • rezervoare, cilindri sau țevi de depozitare
 • avarierea tuturor luminilor sau a întregii puteri electrice din casă
 • defecțiuni ale sistemelor de încălzire pe vreme severă și unde nu este disponibilă nicio alternativă
 • defectarea iluminatului stradal  

Guvernul nu a oferit deocamdată îndrumări proprietarilor privați cu privire la modalitățile de soluționare a reparațiilor, dar este posibil ca aceștia să se ocupe doar de problemele cele mai urgente.

Cereți ajutor dacă locuința dvs. are nevoie de reparații și proprietarul nu vă rezolvă problema.

Îmi pot părăsi chiria din cauza acestei crize?

Dacă sunteți chiriaș privat și ați semnat un contract de chirie pe perioadă  determinată, sunteți blocat în acel contract până la încheierea acestuia. Puteți decide să vă mutați din chirie, dar este legal ca proprietarul să vă ceară chiria până la încheierea contractului sau până altcineva preia chiria casei în care locuiți. Discutați cu proprietarul dvs. dacă vă aflați în această situație pentru a vedea dacă puteți ajunge la un acord.

Cereți ajutor dacă ați fost nevoit să părăsiți locuința închiriată și trebuie să plătiți în continuare chiria.

Probleme cu plata chiriei sau a ipotecii pe casă

Nu mai lucrez din cauza Coronavirusului și nu-mi  mai pot plăti chiria.

Dacă înainte de Coronavirus lucrați legal și ați plătit impozit pe venit în luna februarie 2020, angajatorul dvs. vă poate plăti 80% din salariul dvs. lunar obișnuit printr-o nouă schemă guvernamentală.

Vorbeste cu angajatorul sau cu Sindicatul la care ești înscris despre acest lucru. Plățile în cadrul acestei scheme guvernamentale nu vor începe până în aprilie 2020. Între timp, puteți solicita ajutoare sociale.

Există o schemă similară pentru persoanele care lucrează ca persoană fizică autorizată (self-employed), dar plata pentru această categorie de persoane nu va fi efectuată până în iunie 2020.

Între timp, puteți solicita ajutoare sociale.

Ce ajutoare sociale pot solicita?

Există diferite benefcii pe care le puteți solicita. Acestea sunt:

 • Credit universal, care poate ajuta și la plata chiriei 
 • ajutor la plata impozitului pe teren (rates), dacă primiți credit universal
 • Statutory Sick Pay, care vă poate ajuta dacă nu mai puteți lucra, deoarece sunteți bolnav sau vă auto-izolați

Există și alte ajutoare sociale pe care le puteți obține dacă ați lucrat și ați plătit contribuții naționale de asigurare (NINO-insurance number).  Sunați la Make the Call  sau la o agenție locală de consultanță generală dacă nu știși sigur la ce ajutoare sociale vă încadrați și cum trebuie să aplicați la ele.

Ce beneficii mă pot ajuta să plătesc chiria?

Dacă primiți deja ajutor social pentru plata chiriei, anunțați Housing Executive NI (Agenția Națională pentru Locuințe din Irlanda de Nord) că circumstanțele dvs. s-au schimbat. Suma pe care o obțineți pentru chiria dvs. poate crește.

Dacă nu primiți deja alte beneficii, aplicați la Credit universal pentru a vă ajuta la plata chiriei. Nu veți primi niciun ban pentru cel puțin 5 săptămâni, dar puteți solicita un ajutor suplimentar în timp ce așteptați decizia.

După ce obțineți un ajutor pentru plata chiriei sau credit universal, puteți solicita o plată discreționară pentru locuințe pentru a vă ajuta cu chiria dacă beneficiile dvs. nu acoperă întreaga sumă pe care trebuie să o plătiți proprietarului.

Cereți ajutor dacă aveți probleme la plata chiriei.

Suport suplimentar pentru a vă plăti chiria

Ajutoare sociale  precum Universal Credit nu vă pot acoperi integral plata chiriei. Majoritatea chiriașilor trebuie să plătească proprietarilor în plus la chirie, după ce primesc ajutoarele sociale.

Un ajutor suplimentar care vă poate ajuta să acoperiți plata chiriei se numește   Discretionary Housing Payment (DHP)  și este dispobinil pentru cei cu venituri reduce.

În unele cazuri  ajutorul social DHP va acoperi integral diferența de chirie care nu este acoperită din banii veniți prin Universal Credit și este disponibilă pentru 13 săptămâni. În alte cazuri acest DHP va acoperi numai o anumită sumă pe care o veți plăti proprietarului pentru chirie

Consultanții noștri vă pot ajuta să aplicați la aceste ajutoare suplimentare pentru plata chiriei.

Ce beneficii mă pot ajuta să-mi plătesc ipoteca?

Dacă ați primit anumite beneficii în ultimele 9 luni, este posibil să aveți dreptul la unele ajutoare la plata dobânzilor la creditul dvs. ipotecar, dar nu există beneficii noi pentru a ajuta persoanele cu credite ipotecare.

Puteți solicita creditorului dvs. o pauză la plata ipotecii. Aceasta înseamnă că nu trebuie să plătiți ipoteca pentru câteva luni. Veți plăti în continuare dobânda la ipoteză în acest timp, dar ratingul dvs. de credit nu va avea de suferit pentru că ați oprit plata ipotecii. Pentru a acoperi plățile ratate, creditorul dvs. poate prelungi creditul ipotecar cu același număr de luni în care nu ați plătit sau poate eșalona suma restantă în plățile ulterioare crizei.

Cereți ajutor dacă aveți probleme cu plata creditului ipotecar.

Ce alt ajutor pot primi de la guvern în această perioadă?

Este posibil să puteți obține ajutor suplimentar în timp ce așteptați plata unor ajutoare sociale.

S-ar putea să obțineți ajutor dacă

 • aveți simptome de Coronavirus sau vi s-a spus să vă auto-izolați
 • aveți nevoie de ajutor din cauza unei situații de urgență sau nu aveți niciun venita
 • ați aplicat pentru sau deja primiți Credit Universal

Puteți solicita acest ajutor online, dar formularul este în limba engleză. Puteți aplica, de asemenea, sunând la 0800 587 2750. Cereți ajutor dacă aveți nevoie de ajutor pentru a aplica.

Există o mulțime de oameni care aplică în acest moment la aceste ajutoaren și împrumuturi, astfel încât poate fi nevoie de mai multe apeluri și încercări înainte de a putea vorbi cu cineva la telefon. Încercați să insistați până vă răspunde cineva.

Alte tipuri de ajutor pentru a face față crizei Coronavirus

O organizație caritabilă vă poate ajuta dacă vă este greu să gestionați situația personală în acest moment. Vorbiți cu un consilier al Housing Rights care vă poate ajuta sau vă poate îndruma către alte agenții care oferă suport.

Ajutor cu mâncare și obiecte esențiale

Banca dvs. locală de alimente vă poate ajuta dacă vă aflați într-o situație dificilă. Contactați FareShare sau Trustul Trussell pentru a găsi o bancă locală de alimente. De asemenea, ar trebui să vă consultați cu bisericile locale sau cu grupurile de caritate pentru a vedea dacă au fost înființate servicii locale care să ajute oamenii din comunitate.

Mese gratuite la școală

Puteți primi bani în plus pentru a vă ajuta să gestionați situația  dacă copiii dvs. au dreptul la mese școlare gratuite, respectiv 27 de lire pentru fiecare copil, în contul dvs. Bancar, o dată la 2 săptămâni.

Ajutor pentru solicitanții de azil

Bryson Intercultural vă poate oferi sfaturi cu privire la drepturile dvs. și orice alt ajutor pe care îl puteți obține dacă sunteți solicitant de azil, refugiat sau o persoană a cărei cerere de azil a fost refuzată.

Ajutor pentru a face față infracțiunii motivate de ură

PSNI- Poliția din Irlanda de Nord și Victim Support NI vă pot ajuta dacă ați fost victima unei infracțiuni de ură. Cereți ajutoor dacă nu vă simțiți în siguranță în casa dvs., deoarece ați fost atacat sau amenințat.

Program de sprijin pentru comunitatea romă din Belfast.

Dacă aveți nevoie de ajutor în această perioadă de criză vă rugăm să ne sunați la 07734 915 138 (Mălina). Vă putem ajuta cu pachete de mâncare, să facem cumpărăturile pentru dvs. dacă sunteți izolat în casă, să ridicăm rețețele de la farmacie, să trimitem poșta, sprijin emoțional, referate către organizații non-profit care vă vor ajuta gratuit să rezolvați probleme de locuință sau ajutoare sociale. Acest serviciu este susținut de către Primăria Belfast. Acest call centre este oferit în limba română. Și românii îl pot accesa dacă limba reprezintă o barieră.