phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Depozit plătit LA sau după 1 aprilie 2013

În cazul în care ați achitat un depozit de garanție pentru închirierea unei proprietăți private la data de sau după data de 01 aprilie 2013, reprezentantul proprietarului sau proprietarul însuși are responsabilitatea legală de a proteja depozitul respectiv, în cadrul unei scheme aprobate. Depozitele care au fost înregistrate după data respectivă nu trebuie protejate în cadrul uneia dintre aceste scheme.

Cerințe

Proprietarul locuinței are obligația de a proteja depozitul dumneavoastră, apelând la una dintre cele 3 companii care sunt autorizate pentru a furniza o schemă de protejare a depozitului pentru închiriere în Irlanda de Nord. 

Dacă ați plătit un depozit de garanție pentru închiriere la sau după 1 aprilie 2013, agentul sau proprietarul are răspunderea legală de a proteja acel depozit într-un sistem de protecție autorizat. Aceste societăți sunt

Proprietarul, sau agentul răspunzător de închiriere, este obligat să protejeze depozitul în curs de 14 zile de la obținerea acestuia de la dumneavoastră.  Există de asemenea o listă cu informații pe care proprietarul este obligat să o prezinte către administratorul sistemului de protecție.

În curs de 28 de zile de la primirea depozitului de la dvs., proprietarul trebuie să vă dea următoarele detalii:

 • suma depozitului și adresa completă a locuinței în cauză,
 • Numele și prenumele, data nașterii proprietarului
 • detaliile de contact ale proprietarului, inclusiv adresa dumneavoastră, numărul de telefon, nr. de celular și o adresă email valabilă
 • o adresă poștală pentru proprietar, care trebuie să se afle în Irlanda de Nord, în caz că este diferită față de cea de mai sus
 • numele, adresa și detaliile de contact a vreunui agent care acționează în numele proprietarului
 • confirmarea detaliilor dvs. de contact, inclusiv detalii de contact pentru orice persoană relevantă care acționează în numele dumneavoastră
 • detaliile sistemului de protecție al depozitului unde proprietarul l-a depozitat, inclusiv informații cu privire la rezolvarea vreunei dispute.
 • detalii despre modul în care depozitul va fi restituit și situațiile în care proprietarul poate reține tot depozitul sau o parte din el
 • ce se întâmplă în cazul în care dvs. nu puteți fi contactat la sfârșitul termenului de închiriere și
 • o copie a broșurii informative emise de către administratorul sistemului de protecție a depozitului de chirie.

Proprietarul trebuie să ateste că informațiile pe care vi le-a dat sunt corecte și să vă dea ocazia să semnați documentul, ceea ce demonstrează că sunteți mulțumit cu informațiile primite.

Proprieatrul nu a protejat depozitul

Contactați autoritatea locală dacă nu ați primit informațiile de mai sus în timp de 28 de zile de la plata depozitulului.  Nefurnizarea acestor informații obligatorii, sau furnizarea de informații incomplete constituie o infracțiune.

Proprietarul s-ar putea confrunta cu o penalizare fixă de 3 ori suma depozitulului sau poate fi dat în judecată.

Când poate fi folosit depozitul?

Proprietarii încasează depozitul ca un tip de asigurare împotriva pierderilor financiare cu care s-ar putea confrunta ca urmare a acțiunilor sau neglijenței dvs.  Banii de depozit pot fi folosiți pentru a acoperi chiria neplătită sau orice degradare a proprietății sau mobilierului furnizat.

Atunci când un proprietar face deduceri din depozit, trebuie să fie rezonabil și nu poate face deduceri pentru tipuri de daună care ar putea fi rezultatul utilizării normale a unui articol sau al uzurii. 

Un proprietar nu ar trebui să devină mai înstărit ca și consecință a utilizării depozitelorlor de la chiriaș, astfel, de exemplu, un proprietar nu poate folosi depozitul dvs. pentru a cumpăra o canapea nou-nouță în cazul în care canapeaua pe care ați deteriorat-o a fost cumpărată de cinci ani.  Într-un asemenea caz, proprietarul ar putea să vă factureze pentru jumătate din costul canapelei noi.

Proprietarul nu ar trebui să ia bani din depozitul dvs. pentru a acoperi costurile de reparație sau de întreținere care rezultă din obligațiile sale legale.  Verificați contractul de închiriere pentru a vedea ce se spune despre obligațiile pentru reparații.

Dumneavoastră nu puteți utiliza depozitul pentru plata ultimii luni de chirie.

Responsabilitățile dumneavoastră

Este în interesul dumneavoastră să aveți grijă de proprietatea pe care o închiriați, în mod corespunzător.  Există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru reducerea riscului de pierdere al depozitului la sfârșitul termenului de închiriere.

Asigurați-vă că proprietarul a făcut un inventar detaliat la începutul închirierii.  Observați în detaliu amănunțit și notați orice daună sau stare proastă a proprietății, indiferent cât pare de nesemnificativ.  Un inventar nu este de mare folos doar dacă ați căzut de acord reciproc cu proprietarul, așadar asigurați-vă că orice observație făcută de dvs. este notată.

Raportați imediat orice reparații, dacă este posibil, în scris.  Acest lucru va ajuta ca proprietarul să fie la curent cu orice reparații necesare în locuință și  înseamnă că proprietarul va fi conștient de orice probleme nerezolvate.

Mențineți contul de chirie actualizat.  În caz că veți fi în întârziere cu plata, trebuie să înștiințați proprietarul.   Păstrați chitanțele cu toate plățile făcute, inclusiv orice adaos de plată în cazul în care parte din chiria dvs. este plătită prin ajutorul cu plata chiriei (Housing Benefit).

Întotdeauna să dați o notificare în scris dacă vreți să terminați perioada de închiriere.  Proprietarul poate accepta o notificare verbală, dar din punct de vedere legal, obligația dvs. de a plăti chiria nu ia sfârșit decât la terminarea termenului de închiriere.  Dumneavoastră trebuie să dați un preaviz de evacuare de cel puțin 28 de zile, ca să puteți înceta închirierea.

Treceți la inspecția de verificare.  Proprietarul va inspecta proprietatea comparativ cu inventarul făcut la expirarea contractului de închiriere.  Reținerile făcute din depozitul dvs. vor fi adesea bazate pe informația obținută la această inspecție de verificare, astfel că este în intereseul dvs. să fiți prezent la inspecție.

Discutați despre ce se va întâmpla cu depozitul la inspecția de verificare.  Notați-vă ceea ce vă spune proprietarul.

Asigurați-vă că proprietarul are o adresa de expediere pentru dumneavostră.  Dacă administratorul sistemului de protecție al depozitului nu vă poate găsi la sfârșitul contractului de închiriere, nu vă primiți banii înapoi.

Restituirea depozitului dumneavoastră (sistem de asigurare)

Ce se va întâmpla cu depozitul dvs. la sfârșitul contractului de închiriere depinde de tipul de sistem utilizat de proprietar pentru protejarea depozitului.  Informațiile primite la începutul închirierii ar trebui să explice procedeul de restituire al depozitului către dvs.

Conform noilor sisteme va trebui să așteptați un pic mai mult pentru a obține banii, în special în cazul în care există un litigiu cu privire la suma datorată dvs.

În cazul în care proprietarul a folosit un sistem de asigurare, acesta ar trebui să vă reestituie o parte sau întregul depozit cât mai curând posibil după ce contractul de închiriere expiră.  Puteți de asemenea să-i cereți în scris proprietarului restituirea depozitului.

Proprietarul poate decide să vă restituie toți banii, sau poate păstra o parte din ei pentru a acoperi daune sau restanțele de chirie.

Dacă nu sunteți de acord cu decizia proprietarului de a păstra o parte din depozit, puteți scrie la administratorul de sistem,  explicând motivele pentru care nu sunteți de acord cu decizia proprietarului.

Administratorul de sistem va da dispoziție proprietarului să plătească orice sumă în litigiu într-un cont bancar desemnat.  Dacă dvs. și proprietarul nu puteți cădea la un acord cu privire la această sumă contestată, administratorul schemei vă va referi la un serviciu de soluționare a litigiilor.  Dumneavoastră nu sunteți obligat să vă implicați cu acest serviciu, dar este în interesul dumneavoastră să participați.  Dacă sunteți îngrijorat de acest procedeu, obțineți consiliere de la Housing Rights Service.

Restituirea depozitului dumneavoastră (sistem de asigurare)

La sfârșitul contractului de închiriere, fie dvs. fie proprietarul puteți scrie administratorului schemei pentru a explica modul în care depozitul ar trebui să fie rezolvat.

Cererea proprietarului

În cazul în care administratorul primește cererea proprietarului, societatea vă va scrie dvs. pentru a explica modul în care proprietarul crede că depozitul ar trebui tratat.  Dacă sunteți de acord, banii vor fi plătiți în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea de către administrator a confirmării în scris cum că sunteți de acord cu decizia proprietarului.

Dacă nu sunteți de acord cu decizia proprietarului, iar dvs. și proprietarul nu sunteți în măsură să negociați o soluție, sistemul vă va referi la un mediator care va examina dovezile și va lua o decizie cu privire la modul în care banii ar trebui să fie împărțiți.

Cererea chiriașului

Puteți scrie administratorului la sfârșitul contractului de închiriere pentru a solicita returnarea avansului. Însă societatea nu va procesa cererea dumneavoastră în cazul în care a primit deja o cerere de la proprietar.  La primirea cererii dumneavoastră vor aștepta 30 de zile lucrătoare în cazul în care proprietarul îi contactează de asemenea, referitor la depozit.  În cazul în care proprietarul nu-i contactează în această perioadă,  vor începe procesarea cererii dumneavoastră.

Societatea va scrie proprietarului explicând cum credeți dvs. că depozitul trebuie împărțit.  Dacă proprietarul nu este de acord, veți fi referit către serviciul de soluționare a litigiilor.  Proprietarul are la dispoziție 30 de zile lucrătoare pentru a răspunde administratorului de sistem.  Dacă nu răspunde, întregul depozit vi se va restitui în termen de 5 zile lucrătoare la sfârșitul acestei perioade de 30 de zile lucrătoare.

Litigii

Dacă dvs. și proprietarul nu puteți cădea de acord cu privire la suma depozitului care ar trebui restituită, administratorul de sistem vă va cere să utilizați Serviciul de Soluționare de Litigii.

Nu sunteți obligat să utilizați acest serviciu, însă în acest caz s-ar putea să aveți dificultăți în obținerea banilor dvs. Proprietarul trebuie să utilizeze acest serviciu dacă există vreun litigiu.  Dacă există un litigiu, ar fi util să obțineți consiliere de la o agenție independentă cum ar fi Housing Rights Service.

Mediatorul desemnat de către administratorul de sistem va examina toate probele și va decide modul în care ar trebui să fie împărțit depozitul între proprietar și chiriaș.   În termen de 5 zile lucrătoare de la luarea deciziei, mediatorul vă va scrie și dvs. și proprietarului, prezentând

 • faptele cauzei
 • motivele la baza deciziei și
 • sumele care urmează să fie rambursate la proprietar și chiriaș

Puteți solicita ca decizia să fie revizuită, dar numai în cazul în care mediatorul a făcut o greșeală cu privire la faptele cauzei sau modul în care ar trebui aplicată legea.  Puteți de asemenea să încercați să vă obțineți banii prin Tribunalul pentru Creanțe Minore dacă nu sunteți de acord cu mediatorul, însă înainte de această acțiune ar trebui să obțineți consiliere.