phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Hărțuirea

Dumneavoastră aveți dreptul să vă bucurați de căminul dvs. în siguranță și netulburat. Dacă credeți că sunteți hărțuit, solicitați ajutor și consiliere cu privire la modul în care vă puteți proteja drepturile.

Sunt hărțuit de către proprietar

Hărțuirea este orice acțiune comisă de un proprietar (sau o persoană care acționează în numele acestuia) care încearcă să vă priveze de drepturile dvs. de a trăi netulburat în locuința dvs.

Sunteți hărțuit de către proprietar în cazul în care acesta încearcă să vă oblige să eliberați locuința fără respectarea procedurii juridice corecte cu preaviz în scris, de cel puțin 28 zile și cu o decizie judecătorească.

În alte situații, s-ar putea ca proprietarul să încerce să vă facă viața atât de neplăcută încât decideți să plecați în mod voluntar. El/ea înfăptuiește acest lucru în următoarele moduri:

  • vă amenință,
  • intră sau permite altora să intre (de ex. constructori) în locuință fără permisiunea dvs.,
  • permite deteriorarea locuinței,
  • lasă lucrări de construcție neterminate,
  • insistă să semnați convenții care vă reduc drepturile.

Ați putea experimenta hărțuire din cauza rasei dvs., a sexului, a orientării sexuale sau al religiei, sau pur și simplu fără un motiv evident. Proprietarul ar putea fi vinovat de o infracțiune penală în cazul în care el/ea vă hărțuiește.

Ce pot face dacă sunt hărțuit?

Nu așteptați până când hărțuirea este evidentă sau intenționată, pentru a acționa. Puteți să:

  • îl rugați pe proprietar să înceteze,
  • păstrați dovezi cu ceea ce se întâmplă,
  • cereți ajutorul unui centru de consiliere,
  • cereți proprietarului să vă dea orice comunicare în scris,
  • scrieți proprietarului informându-l că în cazul în care hărțuirea continuă veți lua măsuri legale.

Dacă aveți probleme în continuare și dacă ați fost încuiat afară din locuință, puteți raporta situația la Secția Igiena Mediului ce aparține de consiliul local.

S-ar putea să doriți să contactați poliția în cazul în care ați fost amenințat cu violență sau dacă Secția Igiena Mediului nu este în măsură să vă ajute imediat. Cu toate acestea, poliția nu va ști neapărat care sunt drepturile dvs. Dacă este posibil, obțineți o scrisoare de la un centru de consiliere care stabilește drepturile dumneavoastră.

Contactați Direcția Fondului Locativ - Housing Executive dacă credeți că veți fi nevoit să părăsiți locuița.  Housing Executive are obligația legală de a oferi consiliere pe probleme locative și informații pentru prevenirea fenomenului persoanelor fără adăpost, oricărei persoane interesate în Irlanda de Nord. Dacă decideți să contestați hărțuirea, luați măsuri de precauție pentru că acțiunile dvs. pot avea consecința ca proprietarul să înceapă procedurile de evacuare care să rezulte cu pierderea locuinței dvs.