phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Tratarea infracțiunilor motivate de ură

CORONAVIRUS UPDATE

O infracțiune motivată de ură este o infracțiune care a fost motivată de un prejudiciu. Un incident poate deveni o infracțiune motivată de ură dacă se bazează pe

  • rasă
  • religie
  • context comunitar
  • orientare sexuală
  • identitate de gen
  • dizabilități.

În cazul în care sunteți martorul unei infracțiuni motivate de ură sau vă confruntați cu o infracțiune motivată de ură, trebuie să o raportați la Serviciul Poliției din Irlanda de Nord. Puteți semnala o asemenea infracțiune și online sau apelând numărul 101. În caz de urgență, apelați numărul 999.

Ajutor practic acordat victimelor infracțiunilor motivate de ură

Poate fi dificil să vă simțiți în siguranță în propria locuință, în cazul în care ați fost victimă a unei infracțiuni motivate de ură, înregistrate în zona dumneavoastră. Persoanele care au fost victime ale unor infracțiuni motivate de ură sau ale căror locuințe au fost ținte ale acestui tip de infracțiuni pot primi ajutor din partea Schemei de acțiune Practică în cazul Incidentelor motivate de Ură (Hate Incidents Practical Action Scheme - HIPA). Pentru a beneficia de această schemă, trebuie să vă adresați poliției, pentru a-i transmite faptul că a fost înregistrată o infracțiune motivată de ură.

Atunci când un incident este confirmat de poliție, trebuie puse în aplicare lucrări minime de reparații pentru a securiza proprietatea. În cazul în care trăiți într-o locuință închiriată, responsabilul locuință va trebui să obțină permisiunea proprietarului înainte de a întreprinde orice lucrări care fac referire la proprietatea respectivă. În cazul în care ați închiriat locuința de la o asociație locativă, poliția va dispune ca asociația locativă în cauză să se ocupe de toate lucrările necesare.

Serviciul de poliție vă va putea explica cum vă puteți securiza locuința și vă va transmite datele de contact ale agențiilor care vă pot ajuta în acest sens.

Serviciul de poliție vă poate recomanda anumite modificări care trebuie realizate în cazul locuinței dumneavoastră, astfel încât să locuiți în deplină siguranță. Acestea pot include schimbarea încuietorilor, lăcuirea ferestrelor, instalarea iluminatului de siguranță sau instalarea unor uși mai rezistente. În cazul în care poliția recomandă anumite modificări, responsabilul cu locuința va duce la îndeplinire aceste lucrări, după ce a primit permisiunea respectivă de la proprietar. Asociațiile locative sunt responsabile pentru orice lucrări de reparație recomandate în cazul proprietăților pe care le dețin.

Cum vă puteți proteja de grafitti-urile motivate de ură

Responsabilul cu locuința are sarcina de a elimina grafitti-urile de pe proprietatea pe care o deține.

În cazul în care grafitti-urile motivate de ură au fost realizate în cazul unei proprietăți private sau în cazul unei proprietăți deținute de o asociație locativă, acest incident trebuie transmis Serviciului de Poliție din Irlanda de Nord. În cazul în care grafitti-ul este clasificat ca o infracțiune motivată de ură, poliția poate colabora cu responsabilul pentru locuință, pentru a îndepărta grafitti-ul respectiv.

Intimidarea în propria locuință

În cazul în care considerați că nu sunteți în siguranță dacă decideți să rămâneți în locuința proprie, trebuie să cereți responsabilului cu locuința să vă evalueze statutul itinerant. Responsabilul cu locuința vă poate oferi o locuință temporară, în cazul în care constată că nu sunteți în siguranță dacă rămâneți în actuala locuință.

Puteți avea dreptul la puncte de intimidare , în cazul în care există riscul de a fi ucis sau rănit grav atunci când rămâneți în locuință.

Ajutor și susținere acordată victimelor infracțiunilor motivate de ură

Un număr de organizații oferă susținere victimelor infracțiunilor motivate de ură.

De asemenea, Asociația de Susținere a Victimelor vă poate ajuta în acest sens, deoarece dispune de personal specializat care se ocupă de victimele diferitelor tipuri de infracțiuni motivate de ură.

În cazul în care aveți nevoie de ajutor pentru a găsi o locuință deoarece nu vă simțiți în siguranță în actuala locuință, vă rugăm să invocați drepturile locative, pentru a discuta cu un consilier. Puteți folosi serviciul nostru de traducere la telefon, în cazul în care nu vorbiți foarte bine limba engleză