phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Alte cheltuieli locative

Chiria de obicei acoperă suma impusă de către proprietar pentru a vă da dreptul să locuiți în locuință. Uneori chiria include cheltuieli adiționale, cum ar fi pentru facturi sau întreținere. Acest tip de chirie se numește chirie inclusivă.

Facturile de utilități

Dacă chiria dvs. acoperă doar costul locativ, adițional veți avea obligația să plătiți și taxele pe proprietate și facturile de utilități. Majoritatea chiriașilor în domeniul privat sunt responsabili pentru plata curentului electric, a încălzirii și a taxei TV.

Aceste facturi sunt de obicei emise trimestrial dar dacă doriți, puteți aranja să le plătiți lunar.  Dacă optați să plătiți online sau prin debit direct, poate costa mai puțin. Dacă partajați un apartament sau casă, va trebui să împărțiți costul facturilor cu co-locatarii.

Cheltuieli de serviciu

Dacă sunteți proprietarul unui apartament cu titlu de drept locativ, probabil veți avea obligația să plătiți cheltuieli de serviciu, pentru acoperirea costului de întreținere. Cheltuielile de serviciu se plătesc de obicei anual, dar se poate și lunar, trimestrial sau semestrial.

Cheltuielile de serviciu acoperă în general următoarele:

  • reparații,
  • curățenie,
  • întreținerea grădinilor comunale.

Câteodată se include și asigurarea pe clădiri dar aceasta se poate plăti separat. În mod normal, dumneavoastră aveți obligația de a plăti o parte din toate cheltuieleile chiar dacă nu folosiți unele servicii.

Întreținerea și asigurarea

Dacă sunteți proprietarul locuinței dvs., aveți obligația să plătiți pentru reparații și întreținere pentru a vă menține locuința în stare bună. Însă dacă închiriați în domeniul privat, proprietarul ar trebui să aibe obligația să efectueze majoritatea reparațiilor. Verificați prevederile din contractul de închiriere dacă nu sunteți sigur că aveți sau nu obligația de a efectua reparații în/la locuință.