phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Adăpost temporar

Dacă Housing Executive stabilește că sunteți o persoană fără adăpost, s-ar putea să aveți dreptul la adăpost temporar până când investigația este completată. În cazul în care Housing Executive decide că îndepliniți condițiile pentru statut de Solicitant cu Regim Integral - Full Duty Applicant (FDA), vi se va oferi adăpost temporar până când o locuință permanentă devine disponibilă.

În ce situație pot obține adăpost temporar?

Există patru cazuri în care puteți avea dreptul la adăpost temporar din partea Housing Executive:

  • Dacă Housing Executive decide că sunteți persoană fără adăpost și se presupune că sunteți într-o situație de necesitate prioritară însă deocamdată nu s-a completat investigația circumstanțelor dvs.,
  • dacă sunteți persoană fără adăpost cu intenționalitate dar cu necesitate prioritară, deși în acest caz probabil că vi se va oferi adăpost temporar numai pe scurtă durată, pentru a vă da posibilitatea să vă găsiți o locuință alternativă,
  • dacă sunteți în așteptare pentru ca Housing Executive să revizuie o decizie pentru categoria de persoană fără adăpost
  • pe perioada de așteptare pentru o locuință permamentă.

Cum va fi adăpostul temporar?

Adăpostul temporar oferit de Housing Executive ar trebui să fie potrivit necesităților dvs.  Housing Executive poate să vă plaseze la:

  • un cămin gestionat de către Housing Executive,
  • un cămin gestionat de o organizație voluntară,
  • o unitate de sine stătătoare, în sectorul privat, închiriat, cunoscut sub numele de ”închiriere tip single”.

În mod obișnuit Housing Executive va încerca să utilizeze unitățile de cazare proprii. În cămine familiale și apartamente de sine stătătoare, nu va trebui să utilizați în comun dotările pentru gătit și spălat.  Dacă sunteți o singură persoană, ați putea fi plasat într-un cămin cu facilități comune.

Trebuie să accept adăpostul temporar ce mi se oferă?

Nu este obligatoriu să rămâneți în unitatea de adăpost temporar furnizat de Housing Executive. Puteți locui și la prieteni sau rude. Dacă sunteți Solicitant cu Regim Integral - Full Duty Applicant, poate doriți să considerați chirie în sectorul privat, până când puteți fi relocat.

Dacă decideți să închiriați o locuință în sectorul privat pe perioada cât așteptați oferta de locuință permanentă, trebuie să obțineți permisie de la Housing Executive.  Dacă decideți să închiriați temporar în sectorul privat, încercați să găsiți un proprietar care acceptă un termen de închiriere pe 6 luni.  Un contract de închiriere pe o perioadă mai lungă poate fi considerată de către Housing Executive ca locuință permanentă corespunzătoare.  În acest caz, ați putea pierde statutul dvs. de Solicitant cu Regim Integral - Full Duty Applicant.

Dacă intenționați să închiriați o locuință în sectorul privat pe perioada cât așteptați să primiți o locuință permanentă de la Housing Executive, ar fi bine să obțineți consiliere de la Housing Executive sau de la o agenție de consiliere.

Adăpostul temporar va fi adecvat?

Nu este necesar ca adăpostul temporar să fie ideal. Cu toate acestea, Housing Executive se va strădui să se asigure că unitatea de adăpost temporar:

  • are dimensiuni corespunzătoare pentru dvs. și pentru persoanele cu care locuiți de obicei,
  • este în condiție adecvată, sufucient mobilată  și accesibilă persoanelor cu dezabilități,
  • ia în considerare bunăstarea dvs. și a persoanelor cu care locuiți de obicei.

Standardele sunt mult mai joase pentru ceea ce este considerat "rezonabil" în adăposturi temporare și este puțin probabil să fie o soluție ideală.  Este important să ne amintim că ceea ce este considerat nerezonabil într-o situație de locuință permanentă ar putea fi considerat ca fiind rezonabil pentru o soluție temporară.

Deși Housing Executive va încerca să vă găsească adăpost temporar adecvat la nivel local, în cazul în care nu există nici o unitate de cazare disponibilă local, poate să vă ofere adăpost într-o altă zonă a Irlandei de Nord.

Dacă vi s-a oferit adăpost temporar care nu vi se pare rezonabil după ce Housing Executive a luat o decizie, puteți contesta această ofertă în baza dreptului dumneavoastră legal la o revizuire.  Dreptul la revizuire nu este valabil în cazul ofertelor de adăpost temporar pe perioada în care Housing Executive este în cursul efectuării investigației.