phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Contracte de închiriere

Un contract de închiriere este un contract legal pe care trebuie să-l citiți cu atenție înainte de a-l semna. Obțineți consiliere dacă sunteți îngrijorat de semnarea unui contract de închiriere și nu uitați că un acord verbal poate conta ca și contract de închiriere în fața legii. Nu semnați contractul de închiriere până când nu sunteți mulțumit cu toate condițiile.

Ce este un contract de închiriere?

Un contract de închiriere este un contract legal. Citiți contractul cu atenție înainte de a-l semna. Contractul ar trebui să evidențieze detalii cu privire la drepturile și responsabilitățile dumneavoastră și să includă secțiuni referitoare la:

  • chirie – suma de chirie plătibilă și data când e scadentă,
  • perioada de preaviz - perioada de timp pe care proprietarul trebuie să v-o acorde înainte de a vă evacua,
  • durata termenului de închiriere - ceea ce determina dacă categoria de  închiriere este "fixată", adică va expira la o anumită dată, sau "periodică", adică reînnoită în fiecare săptămână sau lună,
  • responsabilitățile pentru reparații - ale dvs. și ale proprietarului,
  • depozitul - ce acoperă acesta și condițiile de rambursare,
  • accesul proprietarului la proprietate - de obicei numai cu permisia chiriașului pentru efectuarea de reparații.

Obțineți consiliere dacă sunteți îngrijorat de semnarea unui contract de închiriere. Nu uitați că un acord verbal poate conta ca și contract de închiriere în fața legii. Nu semnați contractul de închiriere până când nu sunteți mulțumit cu toate condițiile.

Contractul meu îmi oferă anumite drepturi speciale?

Contractul de închiriere vă poate oferi drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul de a înceta contractul de închiriere mai devreme, dreptul de a subînchiria, de a lua pe cineva în gazdă sau ținerea unui animal de companie, dar nu  poate reduce drepturile dumneavoastră legale de bază.

Citiți contractul cu atenție și solicitați ajutor de la un consilier dacă nu înțelegeți în întregime drepturile și responsabilitățile dvs. cuprinse în contract.

Nu am un contract de închiriere

În cazul în care nu aveți un contract de închiriere, atunci aveți drepturile de bază ale chiriașului. Conform legii, aveți dreptul la prevederile de închiriere de la proprietar, dacă contractul de închiriere a început la sau după 1 aprilie 2007.  Proprietarul va avea de obicei, posibilitatea de a termina închirierea dumneavoastră, oferindu-vă un preaviz de 4 săptămâni.

Direcția Fondului Locativ (Housing Executive) are o obligație legală de a oferi consiliere pe probleme locative și informații pentru prevenirea fenomenului persoanelor fără adăpost, oricărei persoane interesate în Irlanda de Nord.

Ce se întâmplă dacă contractul de închiriere expiră?

Dacă vă expiră contractul de închiriere, s-ar putea ca proprietarul să vă reînnoiască contractul pe mai departe, pe o durată fixă și va trebui să-l semnați.

Dacă proprietarul nu vă reînnoiște contractul însă nu vă cere să vă mutați, atunci contractul dvs. de închiriere continuă automat pe aceeași bază ca și mai înainte. Sunteți un chiriaș periodic, cu durata de închiriere determinată în funcție de cât de des plătiți chiria (de exemplu, săptămânal sau lunar). Această categorie vă oferă drepturi mai puține decât tipul de chirie pe termen fix.

Am un contract de închiriere comun

Dacă semnați un contract de închiriere în comun cu o altă persoană sau grup de persoane, este probabil că sunteți chiriași în comun. Acest lucru înseamnă că fiecare în parte aveți exact aceleași drepturi și obligații. De exemplu, dacă unul dintre dvs. nu plătește partea lui de chirie, ceilalți vor trebui să plătească partea respectivă.

Pot să fac reclamație cu privire la contractul meu de închiriere?

Ați putea fi în măsură să faceți o plângere dacă termenii contractului de închiriere sunt abuzivi, nejustificați. Exemple de termeni contractuali care pot fi nedrepți sau ilegali includ:

  • o clauză care vă interzice să subînchiriați proprietatea,
  • o clauză care permite proprietarului încălcarea contractului, în cazul în care dvs. nu aveți același drept,
  • o clauză care vă obligă să plătiți toate cheltuielile de judecată ale proprietarului,
  • o clauză care atestă că proprietarul vă poate evacua cu un preaviz de mai puțin de 28 de zile.

Contactați o agenție de consiliere dacă credeți că contractul de închiriere este nedrept. Direcția de Locuințe (Housing Executive) are o obligație legală de a oferi consiliere pe probleme locative și informații pentru prevenirea fenomenului persoanelor fără adăpost, oricărei persoane interesate în Irlanda de Nord.