phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Chiriaș sau locatar licențiat?

Este necesar să știți dacă veți fi în categoria de chiriaș, care este protejat de lege, sau un locatar licențiat, care are prea puține drepturi legale. Este important să înțelegeți statutul dvs. legal în noua locuință a dvs.

Chiriași

Veți fi considerat chiriaș dacă:

 • locuiți într-un apartament sau o casă, și
 • plătiți chirie proprietarului, și
 • nu locuiți împreună cu proprietarul, și
 • proprietarul nu este membrul familiei dvs.

Probabil că sunteți în categoria de chiriaș dacă aveți o cameră într-o casă pe care o partajați cu alte persoane, altele decât proprietarul.

Locatari licențiați

Locatarii licențiați au drepturi mai puține decât chiriașii. De expemplu, proprietarul nu este obligat să obțină o decizie judecătorească înainte de a vă evacua. Este dificil de stabilit dacă sunteți de fapt chiriaș sau locatar licențiat.

Este posibil să fiți în categoria de locatar licențiat dacă:

 • nu plătiți chirie,
 • locuiți la prieteni sau la rude,
 • locuiți într-un cămin,
 • locuiți în cămine pentru studenți,
 • stați în gazdă,
 • locuința dvs. este legată de serviciul dvs.

Legislația cu privire la diferitele categorii de chirie sunt complicate. Contactați o agenție de consiliere dacă nu sunteți sigur ce tip de chirie aveți.

Probleme cu chiria pentru locatari licențiați

Dvs. plătiți chiria pe care ați stabilit-o cu properietarul când v-ați mutat în locuință. Dacă nu plătiți chiria, proprietarul poate să vă dea afară.

Dacă ați semnat un contract la ocuparea locuinței, proprietarul nu vă poate mări chiria până la expirarea acestui contract. Dacă nu ați semnat un contract, proprietarul poate mări chiria oricând. Nu aveți dreptul la un carnet de chiriaș.

Probleme legate de reparații, în cazul locatarilor licențiați

Legea spune că proprietarul are obligația de a menține structura și exteriorul proprietății în stare bună. Acestea includ:

 • acoperișul,
 • jgheaburile,
 • pereții exteriori,
 • ferestrele și ușile.

Proprietarul trebuie să mențină dotările pentru furnizarea de gaze naturale, electricitate, încălzire, apă și canalizare în stare bună. Proprietarul poate să aibe responsabilități adiționale, depinde de ce ați stabilit la data ocupării locuinței.

Dumneavoastră sunteți responsabil pentru reparații minore la decorațiunile interioare. Acestea pot include deblocarea chiuvetei sau schimbarea unei siguranțe electrice când este cazul. Puteți avea și alte responsabilități, depinde de ce ați stabilit când ați ocupat locuința.

Proprietarul trebuie să dețină verificări tehnice de instalații gaze valabile, pentru toate instalațiile cu gaze din proprietate. Numai un instalator de gaze autorizat de Autoritatea de Reglementare și Securitate a Gazelor Naturale poate emite foaia de verificare tehnică. Orice mobilier furnizat trebuie să fie rezistent la foc.

În cazul în care locuința dvs. necesită reparații, informați proprietarul imediat. În cazul în care reparațiile sunt responsabilitatea proprietarului dumneavoastră, pot exista moduri în care puteți forța proprietarul pentru a efectua lucrările, dar să fiți conștient de faptul că în calitate de locatar licențiat aveți foarte puține drepturi de a rămâne într-o proprietate în cazul în care proprietarul vrea să vă dea afară.

Protecție împotriva evacuării dacă sunteți locatar licențiat

Proprietarul nu este obligat să vă acorde un preaviz de 28 de zile pentru a vă evacua. În general, proprietarul trebuie să acorde doar o perioadă de timp rezonabilă pentru a părăsi locuința. Această perioadă poate fi doar de câteva ore sau chiar și câteva săptămâni, depinde de circumstanțele dvs.

În cazul în care ați încheiat un contract cu proprietarul, verificați detaliile. Proprietarul este obligat să vă acorde perioada de preaviz prevăzută în contract. În cazul în care limita de timp nu este menționată, dvs. aveți dreptul doar la o perioadă rezonabilă pentru a părăsi locuința.

Obțineți consiliere de la Housing Rights Service sau de la altă agenție de consiliere în cazul în care proprietarul vrea să vă evacueze.