phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Romanian

Aceste pagini au fost traduse în următoarele limbi: poloneză, portugheză, lituaniană, slovacă, rusă, bulgarfranceză, mandarin ș cantoneză. Acestea oferă o scurtă descriere a problemelor locative  care afectează cetățenii străini care locuiesc în Irlanda de Nord.  

Dacă v-ați mutat în Irlanda de Nord cu scopul de a munci, v-ați alăturat unei populații în creștere de lucrători migranți care trăiesc și muncesc în Irlanda de Nord.

În Irlanda de Nord, aveți patru opțiuni locative principale:

Locuințe cu Ocupație Multiplă – (HMO) sunt locuințe partajate între chiriași care nu sunt membrii aceleiași familii. Există reguli speciale pentru locuința dvs. dacă locuiți într-o casă cu mai mulți ocupanți (HMO).

 

Locuința de serviciu este o locuință/adăpost destinată angajaţilor unor instituţii sau agenţi economici, acordată în condiţiile contractului de muncă pe perioada duratei contractului de muncă. Dacă dvs. locuiți într-o locuință de serviciu, înseamnă în general că vă veți pierde dreptul de domiciliu în acea proprietate dacă vă pierdeți locul de muncă.

Dacă închiriați o locuință, trebuie să plătiți chirie proprietarului. Dacă nu plătiți chiria, puteți fi evacuat. În majoritatea cazurilor, trebuie de asemenea să plătiți un depozit proprietarului, înainte de începerea închirierii, și mulți proprietari privați solicită plata chiriei lunare la începutul lunii.

Housing Executive are o obligație legală de a oferi consiliere pe probleme locative și informații pentru prevenirea fenomenului persoanelor fără adăpost, oricărei persoane interesate în Irlanda de Nord. Housing Executive trebuie să vă ajute dacă consideră că sunteți o persoană fără adăpost, sau pe cale de a deveni fără adăpost în cursul următoarelor 28 de zile.

Dacă închiriați o locuință de la un proprietar privat, efectiv închiriați în sectorul privat și deveniți sau ”chiriaș” sau ”locatar licențiat”.

Este important să știți în care din aceste două categorii vă încadrați, deoarece chiriașii dispun de o gamă de drepturi legale, pe când locatarii licențiați au foarte puține. Obțineți consiliere de la Housing Rights sau o altă agenție de consiliere dacă nu sunteți sigur de drepturile și obligațiile dvs. de chiriaș în sectorul privat.

Dumneavoastră aveți dreptul să vă bucurați de căminul dvs. în siguranță și netulburat. Dacă credeți că sunteți hărțuit, solicitați ajutor și consiliere cu privire la modul în care vă puteți proteja drepturile.

În calitate de chiriaș, puteți fi evacuat numai dacă proprietarul dumneavoastră vă oferă un preaviz de cel puțin 28 de zile pentru a elibera locuința și obține o decizie de posesie a imobilului de la instanța de judecată. Dacă proprietarul v-a scos din casă fără să urmeze precedura corectă, acest lucru poate fi ilegal.

Intimidarea constituie o infracțiune penală. Dacă ați fost intimidat sau atacat în locuința dvs., s-ar putea să puteți obține ajutor de la Direcția Fondului Locativ (Housing Executive).

Problemele în cartierul dvs. pot varia de la lătratul de câini  la comportament antisocial grav, cum ar fi acte de vandalism. În general vorbind, orice comportament care cauzează probleme și perturbări familiilor individuale sau comunității mai largi ar putea constitui un comportament inacceptabil și, în unele cazuri, activități antisociale. 

În cazul în care sunteți martorul unei infracțiuni motivate de ură sau vă confruntați cu o infracțiune motivată de ură, trebuie să o raportați la Serviciul Poliției din Irlanda de Nord. Puteți semnala o asemenea infracțiune și online sau apelând numărul 101. În caz de urgență, apelați numărul 999.

Subscribe to RSS - Romanian Subscribe to Romanian