phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Depozite plătite înainte de 1 aprilie 2013

Majoritatea proprietarilor vă vor cere un depozit înainte de a vă muta în locuință. Depozitul constituie de obicei valoarea unei luni de chirie și îi oferă proprietarului garanție în eventualitatea de daune, furt sau restanțe cu chiria. Dacă dvs. ați plătit depozitul la sau după 1 aprilie 2013, proprietarul trebuie să înregistreze depozitul într-un sistem autorizat de protecție al depozitului care a fost aprobat de către Departamentul pentru Dezvoltare Socială (Department for Social Development). 

De ce am nevoie de o listă de inventar?

Proprietarul ar trebui să vă dea un inventar când ocupați locuința de prima dată. Inventarul listează tot ceea ce a furnizat proprietarul în locuință, de exemplu mobilă, covoare și perdele. Dacă nu primiți inventarul la începutul contractului de închiriere, ar putea fi dificil de dovedit că proprietarul vă deține depozitul în mod necorespunzător.

Când mi se restituie depozitul?

Depozitul ar trebui să vi se restituie la terminarea contractului de închiriere. Înainte de a părăsi locuința, discutați cu proprietarul ca acesta să inspecteze proprietatea. Proprietarul poate verifica conținutul locuinței comparativ cu inventarul.

În cazul în care nu sunt daune și chiria dvs. este plătită la timp, proprietarul ar trebui să vă restituie depozitul. Uneori proprietarii refuză rambursarea banilor pâna câțnd obțin dovadă că dvs. ați plătit toate facturile. Proprietarul este răspunzător de rambursarea depozitului, chiar dacă dvs. ați plătit inițial unui agent de închiriere.

Dacă ați plătit depozitul la sau după 1 aprilie 2013 ar trebui să fie protejat printr-un  sistem de protecție al depozitului pentru închirieri autorizate.  Ar fi trebuit să primiți informații explicative despre modul în care vi se rambursează depozitul la terminarea contractului de închiriere. 

În ce situații poate proprietarul păstra depozitul plătit de mine?

Proprietarul poate face deduceri din depozit în cazurile în care:

  • locuința a suferit daune,
  • chiria nu a fost plătită,
  • lipsesc articole,
  • trebuie să se facă curățenie în locuință,
  • ați părăsit locuința înaintea terminării contractului.

Proprietarul poate păstra doar valoarea reparațiilor sau înlocuirea vreunui articol dăunat cu articole identice sau asemănătoare, nu costul articolului nou-nouț. Dumneavoastră sunteți obligat să redresați o daună sau să curățați articole murdare dacă nivelul de degradare/murdărie depășește uzura normală. Proprietarul poate lua bani doar pentru pierderi financiare pe care le-a suferit direct.

Este ilegal ca proprietarul să vă rețină depozitul pentru alte motive, cum ar fi ținerea de petreceri gălăgioase. Chiar dacă proprietarul are un motiv bine întemeiat ca să vă rețină o parte din depozit, dvs. ar trebui să primiți restul înapoi.

Asigurați-vă că înțelegeți pe deplin ce acoperă depozitul de la începutul contractului de închiriere, si situațiile în care proprietarul poate reține depozitul. Dacă aveți probleme cu recuperarea depozitului de la proprietar la sfârșitul contractului de închiriere, contactați o agenție locală de consiliere.