phoneTwitterFacebook
ear
 
When everyone has a home

Housing advice for Northern Ireland

Drepturile și obligațiile dumneavoastră

În cazul în care închiriați în sectorul privat, aveți anumite drepturi și responsabilități ca și chiriaș. La fel și proprietarul dvs. are responsabilități față de dvs.

Dacă nu sunteți sigur de drepturile și obligațiile dvs. față de proprietar, solicitați asistență de la un specialist pe locuințe.

Este necesar să știți dacă veți fi în categoria de chiriaș, care este protejat de lege, sau un locatar licențiat, care are prea puține drepturi legale. Este important să înțelegeți statutul dvs. legal în noua locuință a dvs.

Drepturile dvs. pot varia în funcție de tipul de închiriere avut și de contractul încheiat cu proprietarul. Cu toate acestea, există mai multe domenii principale în care legea vă oferă drepturi. Contractul de închiriere pe care îl aveți poate să vă extindă drepturile locative, dar nu poate să reducă drepturile dvs. ca locatar.

Dacă contractul dumneavoastră de închiriere a început la sau după 1 aprilie 2007, aveți anumite drepturi suplimentare de bază, chiar și atunci când nu există un contract de închiriere.

Deși responsabilitățile dumneavoastră pot varia în funcție de tipul de închiriere pe care îl aveți și în funcție de contractul pe care-l aveți cu proprietarul, există mai multe domenii principale pentru situații în care responsabilitățile vă revin dvs.

Ca și chiriaș/locatar licențiat, dvs. sunteți responsabil pentru:

Un contract de închiriere este un contract legal pe care trebuie să-l citiți cu atenție înainte de a-l semna. Obțineți consiliere dacă sunteți îngrijorat de semnarea unui contract de închiriere și nu uitați că un acord verbal poate conta ca și contract de închiriere în fața legii. Nu semnați contractul de închiriere până când nu sunteți mulțumit cu toate condițiile.